Home > International > Избори 14 ноември 2021

Уважаеми сънародници,

На 14 ноември 2021 г. ще се проведат избори за Президент, Вицепрезидент и народни представители в Народното събрание.

Българските граждани в САЩ, които имат избирателно право (навършили са 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода), могат да заявят желанието си да гласуват не по-късно от 25 дни преди изборния ден  (19 октомври 2021 г.) чрез:

 •   Писмено заявление по образец (Приложение № 37-ПВР/НС от изборните книжа) на адрес:

https://www.cik.bg/upload/165826/Prilozenie%2BN%2B37-%D0%9F%D0%92%D0%A0-%D0%9D%D0%A1%2BZayavlenie-deklaraciya%2Bglasuvane%2Bizvan%2Bstranata-%D0%95%D0%A1.doc

•   Електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК)

https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/izvan-stranata/submit

Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата/куриерска компания до посолството във Вашингтон, генералните консулства в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт/лична карта, ЕГН и постоянен адрес в България. На кирилица или латиница вписва също населеното място в САЩ, в което желае да гласува, като може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който впоследствие да бъде уведомен дали е включен в съответния избирателен списък. Не се приемат изпратени по електронна поща или сканирани заявления.

Заявленията се подават както с цел окончателно определяне на броя на избирателните секции на територията на САЩ, така и с оглед съставяне на предварителни избирателни списъци.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани ще могат да гласуват, като попълнят декларация по образец (Приложение № 38-ПВР/НС от изборните книжа)  пред секционната избирателна комисия (СИК) в изборния ден, като имената им се вписват допълнително в избирателния списък.

Подробна информация за изборите можете да намерите на страницата на ЦИК:

https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/izvan-stranata

Секциите за районите на Ню Джързи и Филаделфия са публикувани в РЕШЕНИЕ № 616-ПВР/НС София, 24 септември 2021 г.

https://www.cik.bg/bg/decisions/616/2021-09-24

Адресите на изборните секции:

Магазин Euromarket
26 S Sproul Rd, Broomall, PA 19008
Име на секцията в онлайн платформата на ЦИК – Брумал – Филаделфия, Пенсилвания


Alfa Art Gallery
108 Church Steet
New Brunswick, NJ 08901
Име на секцията в онлайн платформата на ЦИК – Ню Брънсуик, Ню Джърси 

Ако искате да се включите в работата на избирателните комисии можете да се свържете на info@bulgarianculturalcenter.org.

Благодарим за интереса!