Home > Uncategorized > „Как започна всичко” / Lecture How it all started

Огромни благодарности за нашия лектор Илия и модератора Крис от Принстънския университет за прекрасно представената образователна лекция. Можете да гледате записа на лекцията тук, а за въпроси и коментари към автора може да се обръщате директно на емайл: ipelle@princeton.edu и също така да научите повече тук: www.Curtopelle.com. Надяваме се скоро да предложим нови срещи.

Училище “Зора” и Бългаския Културен Център

„Как започна всичко” е първата лекция от поредица лекции, която Илия Курто Пелле е подготвил и иска да сподели с български ученици в САЩ, които се интересуват да разберат повече за историята на тяхната родина.
Гостите ни ще научат малко известни исторически факти от преди създаването на българската държава. Това включва нови теории за произхода на славяните,
реконструкция на етапите на българското преселение и произхода на българите, която може да послужи като коректив на остаряла информация в редица издания, публикувани в България.

Илия Курто Пелле е възпитаник на Националната Гимназия за Древни Езици и Култури “Константин-Кирил Философ” в София, в момента е студент по класически науки в Принстънския Университет в град Принстън, Ню Джърси.
Владее 10 езика и е специалист по българска и средновековна история и нумизматика с фокус изучаването на прехода от Късната Античност към Ранното Средновековие на Балканите.
Настоящият му академичен проект е концентриран върху изучаването на трансформацията на Балканската аристокрация между 3. и 7. век.

Лекцията е подходяща за ученици и родители. Ще имате възможност да зададете въпроси и споделите мнения. Целта на тази лекция е да послужи
за основа за изграждане на интегрирано съдържание за обучение на български ученици в Съединените Щати по история и цивилизация.

Българско училище „Зора“ Филаделфия има честта да бъде виртуален домакин на тази чудесна инициатива.