Home > Uncategorized > Уважаеми сънародници,

На 11 юли 2021 г. ще се проведат избори за Народно събрание.
Българските граждани в САЩ, които имат избирателно право и желаят да гласуват, следва да заявят това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (15 юни 2021 г.) чрез:
· Електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия на адрес: https://www.cik.bg/bg/ns11.07.2021/izvan-stranata/submit
· Заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа) – https://www.cik.bg/bg/decisions/18/2021-05-15
Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата/куриерска компания до посолството във Вашингтон, генералните консулства в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт/лична карта, ЕГН и постоянен адрес в България. На кирилица или латиница вписва също населеното място в САЩ, в което желае да гласува, като може да посочи електронен адрес или телефон за контакт. Не се приемат изпратени по електронна поща или сканирани заявления.
В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани ще могат да гласуват, като попълнят декларация по образец пред Секционната избирателна комисия (СИК) в изборния ден, като имената им се вписват допълнително в избирателния списък.
Заявленията се подават както с цел окончателно определяне на броя на избирателните секции на територията на САЩ, така и с оглед съставяне на предварителни избирателни списъци.
На територията на САЩ се образуват служебно избирателни секции в:
– дипломатическите и консулските представителства на Република България във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис;
– в местата, в които на проведени избори до 5 години преди изборния ден е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът с тези места е обявен от Централната избирателна комисия на следните адреси: https://www.cik.bg/bg/decisions/34/2021-05-18 и https://www.cik.bg/bg/decisions/115/2021-05-24
На територията на NJ и PA, служебните избирателни секции са:
– Ню Брънсуик, Ню Джърси
– Брумал – Филаделфия, Пенсилвания
Започнало е подаване на заявления в секцията в Atlantic City, Northfield. Надяваме се, че за тези избори тя ще бъде създадена. Според изискванията, добълнителни избирателни секции ще се образуват в населени места, където са подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване.