Home > Uncategorized > Избори 2021

Уважаеми сънародници,

Във връзка със започналата организация по провеждане на изборите за Народно събрание на 4 април се обръщам с молба към вас да разпространите информацията по-долу сред българската общност във вашите райони:

На 4 април 2021 г. предстои да се проведат редовните избори за народни представители в Народното събрание на Република България. В предварителен порядък информираме, че българските граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и желаят да упражнят правото си на глас извън страната в тези избори, заявяват своето желание чрез подаване на заявление за гласуване извън страната по един от следните два начина:

1.)   В писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава, чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България;

2.)   Чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (тази възможност все още не е активирана).

За сформиране на секции извън дипломатическо или консулско представителство е необходимо не по-малко от 60 избиратели да са подали заявления. В срок не по-късно от 25 дни преди изборния ден организациите на българските граждани в съответното място могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции извън страната.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, могат в деня на изборите да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред Секционната избирателна комисия по образец.

Българските граждани, които са подали заявление за гласуване извън страната по посочените начини и в съответното място бъде разкрита секция за гласуване извън страната, служебно ще бъдат заличени от избирателния списък в България, без да е необходимо да предприемат други действия.

За повече информация за електронното заявление и информация за гласуването извън страната следете официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg, и официалната интернет страница на МВнР – https://www.mfa.bg/ .​

С уважение,

Любомира Георгиева

Консул

Consulate General of the Republic of Bulgaria

121 East 62nd St.

New York, NY 10065

Tel. 212 935 4646 

https://www.mfa.bg/embassies/usagc